WPF Nedir ?

Günümüzün en popüler dilleri arasında yer alan C# Microsoft gücü ile geliştiricilere esnek bir ortamda kolayca uygulama geliştirme fırsatı sunuyor. Bu noktanın en iyi örnekleri arasında ise şüphesiz Windows Presentation Foundation kelimelerinin baş harflerinde oluşan WPF yani görsel tasarım ortamı geliyor. Peki, WPF nedir ve ne gibi avantajlar bize sunar ?

WPF Nedir ?

WPF Visual Studio üzerinde C# geliştiricilerine sunulan görsel tasarım ortamıdır. Bu araç ile birlikte kullanıcılar görsel açıdan her aşamasına müdahale edebileceği uygulamalar geliştirebilmekte. Bu noktada ise karşımıza XAML ( extensible application markup language ) çıkmakta.
Burada kısa bir parantez açarak kısaca XAML (zemıl) nedir sorusuna cevap verelim. XAML aslında web geliştiricilerinin çok yakından tanıdığı XML diline benzer yazım kurallarına sahip tasarım dilidir. Bu dil HTML için  CSS gibi yada Windows Form Uygulamalarında ki toolbox ile form arayüzü gibi düşünebiliriz.

Yani siz HTML ile ekrana bir text box koyduğunuzda nasıl standart bir görüntü oluşuyor ve sonrasında CSS ile farklı özellikler kazandıra biliyorsanız ya da Windows Form arayüzünde toolbax üzerinden text box atıp sonrasında arka planda kodlarını yazıyorsanız WPF ile uygulama geliştirirken de XAML ile bu işlevi yapıyorsunuz.Yani siz bir buton oluşturmak için XAML ile kodlarını yazıp özgürce tasarımını gerçekleştirebiliyorsunuz.

Peki, WPF ile uygulama geliştirmenin bize sağladığı tüm kolaylıklar bundan mı ibaret ?

Tabi ki bu sorunun cevabı; hayır. Aslında bu noktaya kadar WPF için en öne çıkan özelliğinden bahsettik fakat aslında daha sağladığı birçok avantajı bulunmakta.Bunlar kısa kısa maddeler ile bir araya getirelim;

1) C# ataları olan C ve C++ göre çok daha hantal bir yapıya sahip. Bunun sebebi ise ihtiyaçlarımızın hepsini göz önünde bulundurarak tüm detayların kullanıp kullanmamıza çok bakılmdan arka planda yer alması fakat bu duruma WPF ile biraz daha fazla müdahale edebiliyoruz.
2) Windows Form uygulamalarının en büyük eksiklikleri arasında standart tasarımlar dışına çıkmanın oldukça zor olması yer alıyor.Bu noktada birçok Framework olsa da hem çok pahalı miktarlarda lisans ücretli bulunuyor hemde tam anlamı ile özgür bir geliştirme ortamı sağlamıyor.
3) WPF ile geliştirilen uygulamalar tasarım noktasında pixeller ile görüntüleri oluşturmak yerine vektörler ile oluşturur. Buda ister telefonda ister ise televizyonda programınızı çalıştırın yine de görsel açıdan kalite değişmez demek. Ayrıca responsive yani esnek çözünürlüklü uygulama geliştirmek WPF ile çok çok daha kolay !

4) Tasarım ile arka planı birbirinden ayıran yapısı ile ekip çalışmaları için çok daha kolay bir ortam sunmakta.
5) XAML Browser Application teknolojisini desteklemesi sebebi ile WPF ile geliştirilen uygulamaları tarayıcılarda da çalıştırabilirsiniz. Kısaca bu noktada işletim sistemine karşı bağımsızlık kazanmış oluyorsunuz.
6) Görüntü anlamında C# için çağ açan yenilikler arasında da yine animasyon özellikleri yer almakta. Ayrıca tüm bunlar GDI/GDI+ kütüphaneleri yerine DirectX teknolojisi kullanıldığı için programların işlemciyi yormadan gerçekleşmesini sağlamakta.

Windows Form (WF) mu WPF mi ?

Göreceli olması kaçınılmaz olan bu sorunun cevabını aslında uygulamaya göre sizin karar vermeniz çok daha doğru olacaktır. Kullanıcı deneyimi önemli ve detaylı bir uygulama geliştirmek istiyorsanız hem sistem performansı hemde arayüz tasarımında sunduğu kolaylıklar için WPF tercih edebilirsiniz ya da tasarımın çok önemli olmadığı ve kısa sürede ihtiyaçlarınızı karşılamasını istediğiniz uygulamaları ise Windows Form tabanında geliştirebilirsiniz.

Tüm bunların yanında yazı içeresinde de bahsettiğim gibi Windows Form ile hem kullanıcı deneyimini arttırabileceğiniz hemde hızlı uygulama geliştirebileceğiniz Framework örneklerini araştırabilirsiniz.

Son olarak eğer ücretsiz WPF eğitimi veren bir kaynak arıyorsanız MilcanX Developer kanalını buraya tıklayarak takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir