Nereden Başlamalıyım ? – Bilgisayar Mühendisliği Tavsiyeleri #1

Hayatınız boyunca yapmak istediğiniz mesleğin bilgisayarlar ile ilgili olduğuna karar verdikten sonra bir şeyler yapmak istiyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız edindiğim tecrübeleri birkaç noktada sizinle paylaşmak için  Bilgisayar Mühendisliği Tavsiyeleri yazı serisini hazırlamaya karar verdim.

Bu seriye başlamadan önce her şeyin kendi edindiğim tecrübeler sonucunda doğduğunu sizlere belirtmek isterim. Bu noktada özellikle sizde yazılar ile ilgili görüşlerinizi paylaşarak beyin fırtınası sonucu tecrübe edinmek isteyen kişilere daha sağlıklı yardımcı olabiliriz.Daha fazla vakit kaybetmeden hemen yazıya geçelim.

1- Ufkunuzu Açın !

Özellikle mühendislik alanında ki ilk sene X Mühendisliğine giriş veya benzer bir isme sahip derse yer verilmektedir. Bu dersin müfredattaki amacı öğrencinin bölümü hakkında fikir sahibi olarak neler yapabileceğini görebilmesidir. Fakat maalesef ülkemizin güzide eğitim sisteminde ki hocaların birçoğu bu derste her şeyi bir yerlere dayandırarak ezbere dayalı bilgileri öğrencilere sunmakta. Örnek vermek gerekirse bizim eğitim gördüğümüz süreçte hocamız bize yaklaşık 30-40 sayfaya yakın sadece ezbere dayalı bilgileri vermekteydi. Daha okulum bitmediği halde bu bilgilerin birçoğunu hatırlayamıyorum. Yani bu noktada benim düşüncem böyle bir dersin sınavına sayfalarca ezber yapılarak hazırlanılmaması gerekiyor.

Bu kadar ezbere dayalı bilgiler yerine bize sektör ile ilgili bilgiler vererek, neler yapabileceğimizi anlatarak bu mesleğe olan sevgimizi ve düşüncelerimizi değiştirebilirlerdi. Bu noktada size tavsiyem böyle bir ders almanız veya almamanız hiç önemli olmadan sektöre dair birçok şeyi öğrenmeye ve gözlemeye çalışın.

En basit hali ile diğer üniversitelerde verilen derslerin içeriği, öğrencilerin hayata geçirdiği projeler, sizden üst dönemde olan öğrencilerin projeleri gibi ilk etapta çokça işinize yarayacak ve fikir sahibi olmanızı sağlayacak şeyleri araştırabilirsiniz.Tüm bu araştırmalar sonucunda  aslında birçok noktada soru işaretlerinizin silindiğini fark edeceksiniz.

2- En Önemli Kaynak İNSAN !

Sektördeki insanların birçoğu sizler için her zaman olumlu şeylerin habercisi olacaktır. Bu noktada okul arkadaşlarınız, etkinlikte veya stajda tanıştığınız kişiler ile her zaman mesleğiniz ile alakalı iletişim halinde kalmanızı tavsiye ederim. Özellikle üniversite döneminde arkadaşlarınız sayesinde birçok şeye kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca yeni insanlar ile tanışmak için hemen hemen her mesleğin sosyal ağlardaki gruplarına kayıt olabilirsiniz. Böylece hem sektöre dair gelişmelerden çok hızlı bir şekilde haberdar olabilir hemde sektörden insanlar ile tanışabilirsiniz.

3- Tek Bir Alana Yönelmeyin

Eğitim sürecinizde muhtemelen bir alan diğerlerinden daha fazla ilginizi çekecek veya bir sebep ile tek bir alana yönelmek isteyeceksiniz. Bu durumda yönelmek istediğiniz ya da yöneldiğiniz alan ne olursa olsun her zaman yanına ekstra bir şeyler eklemeye çalışın. Bu konu ile ilgili örnek vermek gerekirse örneğin yazılım alanında kendinizi geliştiriyorsunuz o zaman yanınıza biraz tasarım veya donanım bilgisi de ekleyin. Tabi bu örnekte yazılım çok büyük bir dağ olsa da herhangi bir alt dalını da kabul edebilirsiniz. Yani Java alanında uzmanlaşmak için çalışıyorken gömülü sistemler ile veya Network ile ilgili kendinize bir şeyler katabilirsiniz. Aslında bu durum birçok yazılım mühendisine söylenen; bir dilde uzmanlaş ama diğerlerini de az çok bil tavsiyesine benzemekte. Bu sizin için hem yoğun tempolarda kafanızı dağıtmak için bir kaçış noktası olacak hemde gelecek kariyer planlamanız da daha çok seçeneği göz önünde bulundurmayı sağlayacaktır diye düşünmekteyim. 🙂

Kısaca toparlamak gerekirse ilk yazıda aslında sadece bilgisayar mühendisliği veya bilgisayar ile ilgili meslekler için tavsiyeler değilde hemen hemen her mühendisin ihtiyacı olacağı tavsiyelere olabildiğince yer vermeye çalıştım.  Her şeyden önce eğer bir meslekte kendinizi geliştirmeye karar verdiyseniz belki biraz abartı olacak fakat hayatınızın her gününde kendinize bu meslek ile ilgili bir şeyler katmanız gerekmekte. Sektörü takip etmek, diğer insanların neler yaptığını gözlemlemek ve en önemlisi bildiklerinizi paylaşmak her zaman sizin için olumlu sonuçları doğuracaktır.

Son olarak Steve Jobs tarafından Stanford Üniversitesi mezuniyet töreninde yapılan konuşmayı mutlaka dinlemenizi tavsiye ediyorum.

“Nereden Başlamalıyım ? – Bilgisayar Mühendisliği Tavsiyeleri #1” için 2 cevap

  1. Vahap inan dedi ki:

    Güzel bir bilgilendirme olmuş teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir