LiteSpeed Nedir ? Neden Kullanılır veya Kullanılmalı ?

LiteSpeed son zamanlarda adından çokça söz ettirmeyi başaran ve genellikle yüksek performanslı sitelerde tercih edilen bir web teknolojisi. Peki, sunucu sahipleri tarafından ve hosting firmaları tarafından bu kadar çok tutulan LiteSpeed’in tam olarak görevi nedir ve alternatiflerinden farkı nedir ?

Eğer internet sektörüne ilgi duyuyorsanız muhtemelen Apache Server teknolojisini bir yerlerde duymuşsunuzdur. Hatta birçok okulda hala .php dosyalarının sunucuda çalıştırılması için Apache Server gerektiğinden bahsediliyor. Fakat Apache php çalıştırabilen sunucu tabanlı bir derleyiciden ibaret bu sebeple Apache Server olmadan da php tabanlı siteler sunucularda çalışabilir fakat yine Apache benzeri bir yazılım kullanmanız gerekiyor. Bu noktada da yazımızın konusu olan LiteSpeed devreye giriyor. Php dosyalarını derleyerek tarayıcıya saf HTML kodlarını göndermek üzerine tasarlanan LiteSpeed tükettiği sistem gereksinimleri ile sunucuların Load sürelerinde gözle görülür bir performans sunması ile son yıllarda birçok site sahibi ve hosting firması tarafından kullanılmaya başladı. Bu sebeple popülaritesini de  her gün biraz daha arttırarak gelişimine devam etmekte.

Apache gibi ücretsiz olmamasına rağmen sağladığı performans ile sitelerin load süresini düşürmesi ve daha fazla isteğe cevap vermesi ile birçok büyük sitenin arkasında ki teknoloji olmayı başarıyor. Ayrıca Apache Server kullanıyorsanız geçiş yapmanızda oldukça kolay. Tek yapmanız gereken lisansı satın aldıktan sonra Apache Serverı kaldırarak kurulum yapmanız. Apache üzerinden geçiş yaparken LiteSpeed sizin için her şeyi olması gerektiği gibi ayarlıyor.

Mod Security uyumluluğu ve kendi bünyesinde Ddos koruması barındırması ile güvenlik anlamında da sizin için birçok alanı kontrol eden LiteSpeed için en büyük dezavantaj biraz öncede bahsettiğim gibi maalesef ücretli olması.Fakat bu noktada özellikle kurumsal hosting, reseller hosting gibi hizmetleri firmalardan alırken LiteSpeed özelliğinin olmasına mutlaka dikkat edin.

LiteSpeed performans noktasında ayrıca WordPrees, Joomla gibi hazır yönetim panelleri ile çok uyumlu şekilde çalışmakta ve ciddi anlamda güzel işler ortaya çıkartmakta. Örneğin aşağıdaki sonuçlar LiteSpeed yazılımı kullanan bir sitede yaptığım çalışmaların sonucu. Bu noktada bu değerler özellikle arama motorları gözünden oldukça değerli ve kullanıcıların site deneyimine olabildiğince fayda sağlamakta.

 

  • Load Nedir ?
    Yazı içeresinde birçok defa kullandığım Load bir noktada Windows bilgisayarlarda ki görev yöneticisi görevi görmekte. Sunucuda root yetkisine sahip olan kişiler Load ile sunucularına dair tüm bilgileri görebilmekte bu noktada sunucunuz da ki performans durumunu değerlendirebilirsiniz. Ayrıca cPanel, Plesk panel gibi alternatifleri kullanıyorsanız yine bu noktada sunucunuzun durumunu görmek için panele erişmeniz yeterli olacaktır.

LiteSpeed hakkında merak edebileceğiniz soruları sizler için bir araya getirmeye çalıştım. Bu noktada umarım LiteSpeed’in sağladığı avantajları ve dezavantajları sizlere aktarabilmişimdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir