3 Adımda Resim Optimizasyonu Nedir ve Nasıl Yapılır ?

İnternet sitelerinin temel yapı taşlarından olan görseller boyutları ile sitelerin yavaş çalışmasındaki en önemli etkenler arasında yer alıyor. Bu sebeple sizde daha hızlı bir siteye sahip olmak istiyorsanız kullandığınız görselleri en iyi şekilde sıkıştırmalı yani optimizasyonunu gerçekleştirmelisiniz. Peki, hem resimleri sıkıştırmak hemde kalitelerini olabildiğince korumak için hangi adımlar izlenmeli ? Hazırsanız web site hızlandırma ve SEO konusundaki en önemli makale ile yazı serimize başlayalım.

1- Görsel Boyutu

Sitenizi görsel açıdan optimize etmenin ilk adımı ihtiyacınızın olan resim boyutlarını kullanmaktan geçmekte. Örneğin şuan okuduğunuz yazının içerisinde sizlere göstermek için bir görsel yüklemem gerektiğini ve bu noktada sizin şuan yazıyı okuduğunuz alanın genişliğini 800 px olduğunu varsayalım.Eğer ben bu yazı için 1920×1080 px boyutunda bir görsel yüklersem bu noktada tarayıcılar otomatik olarak 1920×1080 boyutundaki görseli indirecek ve ardından tekrar boyutlandırma işlemi yaparak 800 px boyutuna görselleri dönüştürerek sizlere gösterecek. Bu noktada hem sitenizin bant (bandwith) kullanımında hemde hızlı açılmasında kaybınız olmuş olacak.

Bu sebeple her zaman kullanacağınız görselleri ihtiyaçlarınıza yakın ölçülerde kullanmanız oldukça önemli. Tüm resim optimizasyonu işlemleri arasında sizlere en çok tasarruf sağlatacak madde bu diyebiliriz.

2- Resim Formatı

Web sitelerinde kullandığımız resimlerin uzantıları yani formatları dahi önemli bir etken. Günümüzde genellikle JPG ve PNG formatları kullanılmakta. Peki, web sitemizde hangi formatı seçmemiz gerekiyor ve bu formatlar bizlere hangi avantajları sunmakta ?

a- PNG ( Portable Network Graphics)

Teknik detaylara girmeden ilerlememiz gerekirse .PNG formatı daha çok sanatsal yani fotoğrafçıların kullanması için geliştirilmiş bir resim uzantısı. Bu uzantı ile hazırlanan görseller kalite noktasında çok iyi konuma sahip olsa da maalesef dosya boyutu olarakta yüksek bir disk alanına ihtiyaç duyuyor. Bu sebeple sitenizde bir görseli kullanırken kusursuz bir kaliteye sahip olması önemli değilse .PNG formatını çok tavsiye edemem. Ayrıca sıkıştırma noktasında da .PNG uzantılı görsellerde işlemler daha az etki göstermekte.

b- JPG (Joint Photographic Experts Group)

JPG formatının amaçlarından biride büyük görselleri olabildiğince kaliteden ödün vermeden sıkıştırabilmek. Bu sebeple özellikle Facebook gibi içeriğinin birçoğu görselden oluşan sitelere yüklediğiniz hemen hemen tüm görseller JPG formatın da sıkıştırılarak saklanmakta. Bu yüzden eğer sizde içerikleriniz de çok ciddi kaliteli fotoğraflara ihtiyaç duymuyor ve optimizsayondan yüksek verimlilik almak istiyorsanız JPG formatında görseller kullanabilirsiniz.

Peki, resimleri nasıl dönüştürebiliriz ?

PNG formatına sahip bir görseli nasıl JPG formatına ya da tam tersine dönüştürebiliriz ? Bu noktada fotoğraf düzenleme programlarından olan Photo Scape, Photo Shop veya GIMP programlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz ya da online hizmet veren sitelere başvurabilirsiniz. Bu noktada benim tavsiyem çok ciddi boyutlara ulaşmadığı sürece görsellerin formatlarından ziyade kapladığı alana dikkat etmeniz. Fakat sıkıştırma işlemi yapacaksanız ve kalitenin sizler için çok ciddi bir etken olmadığını düşünüyorsanız JPG formatı sizler için daha iyi olacaktır.

Ayrıca format ne olursa olsun arama motorlarında “jpg to png” veya tam tersi şekilde arama yaparak farklı sitelere erişebilirsiniz. Bu noktada sizler için birçok format arasında dönüştürme yapabilen Convertio.co sitesini tavsiye edebilirim.

3- Resim Sıkıştırma İşlemi

Resmi uygun çözünürlüğe getirdik ve ardında ihtiyaç duymamız halinde görsel formatına müdahale ettik. Şimdi sırada son işlemimiz olan görseli sıkıştırma işlemi kaldı. Bu noktada bu işlemi yine fotoğraf düzenleme programları ile veya online olarak yapabilirsiniz.

Tüm bu süreçte edindiğim tecrübeler ile sizlere kullandığım yöntemlerin avantaj ve dezavantajlarından kısaca bahsedeceğim.

Photo Scape : Fotoğraf düzenleme noktasında oldukça basit ve kullanımı kolay bir program olan PhotoScape ile görselleri sıkıştırabilirsiniz. Bu noktada benim gözümde PhotoScape görsel sıkıştırma algoritması maalesef dosya boyutunu küçültürken kaliteden de çok fazla ödün vermekte bu sebeple kalitesi çok iyi olmayan görsellerde PhotoScape programını kullanmanızı önermem.Fakat çok kaliteli ve fazla yer kaplayan bir görseli sıkıştırmak için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Photo Shop : Hemen hemen herkesin bildiği Photo Shop görsel sıkıştırmada ki en başarılı programlar arasında yer alıyor. PNG uzantılı görsellerde sıkıştırma yapamıyor olsanız da JPG uzantısı için rahatlıkla dosyalarınızı sıkıştırabilirsiniz.

Online Görsel Sıkıştırma Siteleri

Resim sıkıştırma işlemlerinde en çok memnun kaldığım çözümler genellikle internet sitelerinin sunduğu hizmetler. Hem toplu sıkıştırma işlemlerine olanak vermeleri hemde programlara göre çok daha kolay işlemleri yapabilmeleri ile sizlere kullandığım siteleri de sunmak istedim. Ayrıca genellikle kendim bu sitelere yüklediğim görseller için önce Photo Shop ile sıkıştırma işlemi yapıyor ardından sitelere yüklüyorum.

a- TinyJPG 

İsmi ile sadece JPG uzantısı için sıkıştırma işlemi yapıyor gibi gözükse de .PNG uzantılı görsellerinizide bu site üzerinde sıkıştırabilirsiniz. Ayrıca TinyJPG birçok farklı platform içinde destek veriyor. Örneğin Photo Shop eklentisi ile hiç internet sitesine dosya yüklemeye gerek kalmadan görsellerinizi kaydederken gerekli sıkıştırma işlemini yapabilirsiniz. Ayrıca WordPress, Magento gibi hazır sistemler için eklentiler sunmakta. Fakat burada da dipnot olarak WordPress için eklentiyi kullanırken sorunlar yaşayabileceğinizi belirtmeliyim, bunun sebebi de genellikler birçok firma hosting üzerinde sistem yorucu işlemleri engelli olarak müşterilerinin kullanımına sunmaktadır. Bu sebeple eğer VDS, VPS sunucu sahibi değilseniz eklentiyi kullanmak yerine görselleri direkt olarak optimize ederek sitenize yüklemenizi tavsiye ederim.

Ayrıca eğer hosting hesabınız LiteSpeed teknolojisini destekliyorsa LiteSpeed ile tüm sitenizdeki fotoğrafları optimize edebilirsiniz. (LiteSpeed Nedir ? )

b- Compressjpeg/png

Tiny gibi başarılı sıkıştırma işlemi yapan siteler arasında yer alan compress ile JPG, JPEG, PNG ve PDF uzantılarında ki dosyaları sıkıştırabilirsiniz. Ayrıca 20 adete kadar toplu sıkıştırma işlemini de online olarak yapabilirsiniz.

İki siteyi de sık sık kullanıyorum ve ikisinin de alanında son derece başarılı olduğunu belirtmeliyim.

Son Olarak

Yazının başında da belirttiğim gibi bir sitenin hızlı olabilmesi ve SEO açısından en önemli kriterler arasında kullanılan görselin boyutu gelmekte. Ayrıca resimleri sıkıştırmak ilerleyen zamanlarda çok daha zor hale gelebileceği için tüm resimleri sitenize atmadan önce en iyi şekilde sıkıştırmanız da fayda var.  Tüm bu işlemlerde aklınıza takılan soruları bana yorum alanından sorabilirsiniz.

Ayrıca tüm bu işlemleri uygularken sizde müzik dinlemek isterseniz önerimi sizler için aşağıya bırakıyorum.

“3 Adımda Resim Optimizasyonu Nedir ve Nasıl Yapılır ?” için 3 cevap

  1. Serpil dedi ki:

    Faydalı bir içerik olmuş. Bu konuya değinmenize en azından kendi adıma çok sevindim. Takipteyiz 🙂

    • Hasan Ekşi dedi ki:

      İlginiz ve güzel yorumunuz için çok teşekkürler. En kısa sürede diğer yazılar ile görüşmek dileği ile.

  2. ADANA dedi ki:

    Devamının gelmesini merakla beliyoruz çok güzel olmuş elinize sağlık takipteyiz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir